Över 100 personer i Dalarna berörs när Unionen varslar om strejk

1:01 min

Nu går fackförbundet Unionen ut med varsel om strejk då man inte kommer överens med Almega om flexpension. I Dalarna berörs cirka 115 personer, på bland annat Securitas och Sveriges Television. Kommer vi inte överens så tar vi ut medlemmarna i konflikt, säger Jenny Johansson, regionchef för Unionen i Dalarna.

På onsdagsförmiddagen gick Unionen ut med varsel om strejk på arbetsplatser över hela landet.

I Dalarna berörs Securitas i Falun, Mora, Ludvika och Avesta, Sveriges Television i Falun, Inspecta Sweden i Falun samt Wipro Sweden, som är en filial till Wipro LTD i Indien. Enligt Unionen centralt rör det sig om 115 personer (cirkasiffror).

Det är flexpension som Unionen och Almega inte kommer överens om. Det handlar om extra avsättningar till pensionen och en möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen.

– Vi säger att kommer vi inte överens så tar vi ut medlemmar i konflikt, säger Jenny Johansson, regionchef för Unionen Dalarna.

Varför är det så viktigt med den här flexpensionen att man nu varslar om strejk?

– Vi ser ju att på övriga arbetsmarknaden finns det. Och vi vill även att alla tjänstemän inom tjänstesektorn också ska ha den möjligheten, det är i princip bara Almega som står utanför.

Den 18 april bryter strejken ut om inget avtal träffats innan dess.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer varslar också om konflikt mot Almega och det gäller också rätten till flexpension. Men ingen arbetsplats i Dalarna berörs av det varslet.

Under tidig eftermiddag kom ytterligare ett varsel om strejk, den här gången är det fackförbundet Seko som är i konflikt med Almega och som varslar om strejk på telekombolag runt om i Sverige. Dalarna berörs dock inte i dagsläget.