Sverige/Världen

Mordhot en del av hans vardag

4:18 min

Amir Ashour lever med ständiga hot efter att ha startat den allra första HBTQ-organisationen i Irak.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har sedan länge konstaterat att homosexuella i Irak förföljs för att de anses hota nationens moraliska och religiösa fundament.

Amir Ashour har startat Iraks första HBTQ-organisation Iraqueer och har sedan dess fått utstå både förföljelser och hot.

Iraqueer arbetar för att sprida information i ett land där det är förknippat med stor fara att vara öppet homosexuell, bi, trans eller queerperson.

– Det är en ständig fara. Framför allt är det farligt att vara öppen med sin läggning i Irak. Varje år de senaste tio åren har det förekommit mordvågor mot HBTQ-personer.

Amir Ashour berättar att armerad milis i storstäderna släpper listor med personer som tros vara homosexuella, bi, trans eller queer.

Om du hittar ditt namn på en sådan lista måste du byta läggning, annars blir du mördad.

Från början var Iraqueer en nätbaserad portal för att sprida information och utbilda om sexuell hälsa. I dag är organisationen större och har bland annat författat rapporter åt FN.

– Jag var tvungen att starta Iraqueer och se var det kan leda. Det är inte ens något val för mig. Om jag inte gör det här lever jag en lögn, säger Amir Ashour.

I framtiden vill han engagera sig politiskt i sitt hemland och han har ett särskilt uppdrag i sikte.

Jag skulle vilja bli Iraks premiärminister.

– Då skulle jag först och främst fokusera på att de mänskliga rättigheterna följs. När rättigheterna väl har etablerats kan andra viktiga faktorer i samhället växa med hjälp av det, säger Amir Ashour.