Vänsterpartisten Elias Lodin i Ludvika ofredad av nazist

2:20 min

En nazist från Borlänge är polisanmäld för ofredande efter ett bråk med Elias Lodin, ordförande för Vänsterpartiet i Ludvika.

Enligt polisanmälan ska det ha skett under en manifestation som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll i centrala Ludvika i lördags.

Enligt uppgifter till polisen säger Elias Lodin i sin anmälan att han har blivit påhoppad och ofredad av en nazist genom glåpord och handgemäng, när även han stått på plats i centrala Ludvika för att dela ut flygblad för den politiskt obundna organisationen We are Dalarna.

– I lördags fick jag reda på av en partikamrat att Nordfront (NMR:s hemsida, red. anm.) fanns på stan och jag och min vän åkte ner för att dela ut en protest – ett humanare budskap, säger Elias Lodin.

– När vi kom in på området var vår plan att vi skulle dela ut våra flygblad och göra vår demokratiska process, men det blev snabbt handgripligt när medlemmar ur Nordfront kom fram och efter glåpord tar tag i mig och klargör att vi absolut inte är välkomna på platsen. Jag fick bland annat mina flygblad ryckta ur min hand, jag fick hot riktade mot mig och min vän och det slutade med att jag blev nedkastad i backen, hävdar Elias Lodin.

I en skriftlig kommentar till P4 Dalarna skriver nazisten att han avböjer att kommentera händelsen i lördags, och lägger till att "man inte ska tro allt han säger". 

Polisen i Ludvika meddelar att en förundersökning är inledd om ofredande och att förhör ska hållas så snart som möjligt.