Unionen varslar om strejk

2:41 min

Idag har Unionen och Sveriges Ingenjörer tillsammans varslat om storstrejk i hela landet. I Värmland berör det närmare 400 av Unionens medlemmar.

Totalt i landet varslar Unionen 10 000 av sina medlemmar om strejk. Konflikten som rör framför allt rätten till flexpension bryter ut måndagen den 18 april klockan 12.00 om inte avtal träffats innan dess.

– Alla medlemmar i Unionen ska ha samma rätt till en bra pension. Oavsett om vi jobbar i tjänstesektorn eller i någon annan bransch. Allt annat vore oansvarigt och djupt orättvist. Almega tycker att den som vill höja sin pensionsavsättning får göra det med sänkt lön. Det kan vi inte gå med på. Självklart ska även anställda inom tjänstesektorn omfattas av flexpension, säger Magnus Hildebrand, regionchef på Unionen Värmland i ett pressmeddelande. 

Varslet läggs mot företag inom tjänstesektorn där Almega är arbetsgivarorganisation. 

De företag i Värmland som berörs av det gemensamma varslet med Sveriges Ingenjörer är Atea, Eltel, TeliaSonera och Tieto inom IT-branschen. Unionen tar även ut medlemmar inom sektorn Säkerhets- och serviceföretag samt Medieföretagen Public Service-området. 

De orter som berörs av varslet är Karlstad, Filipstad, Hagfors, Kristinehamn och Säffle.