Förundersökning om SD-förskingring läggs ner

1:28 min

De två högt uppsatta Sverigedomkraterna, Anne Karlsson och Johan Nissinen som båda kommer från länet, frias från misstankarna om att ha förskingrat pengar från partidistriktet.

– Vi har aldrig haft något att dölja, så det är jättebra att sanningen segrar. Nu känns det som att en stor sten fallit och nu är jag rentvådd, säger Anne Karlsson (SD) till P4 Jönköping.

Det var i februari sverigedemokraterna Anne Karlsson, partistyrelseledamot, och riksdagsmannen Johan Nissinen, båda från länet, polisanmäldes av en partikamrat.

Polisanmälan gällde att de skulle ha förskingrat 400 000 kronor från partidistriktets kassa för att betala lön, hotellnätter och bilskatt bland annat, utan styrelsens godkännande.

Men efter att ha granskat styrelseprotokoll, resultat- och balansräkningar med mera så är det tydligt att inget brott begåtts, berättar åklagaren Anders Jakobsson, både Karlsson och Nissinen har också beviljats ansvarsfrihet.

– När man tittar sammantaget på de handlingar som jag tagit del av så finns det ingen anledning att anta att de gjort sig skyldig till brott, därför har jag beslutat att inte inleda förundersökning.

Anne Karlsson säger att de hela tiden haft hela föreningen bakom sig och ikväll ska de fira med tårta på medlemsmötet. Men också prata om den ursprungliga polisanmälan som ska ha gjorts av en okänd partikollega.

– Vi måste se vad som ligger bakom detta och vem det är så missnöjd.

För du tror att det är missnöje som ligger bakom polisanmälningarna?

– Ja, det och avundsjuka kanske.