Färre pollenallergiker får vaccinationsbehandling

Om du är pollenallergiker gäller det att du bor på rätt ställe i landet. I Örebro är det 14 patienter per 10 000 invånare som får behandling.

Två miljoner svenskar har problem med pollen och av dem har ungefär 200 000 så stora besvär att den vanliga behandlingen med tabletter, nässpray och ögondroppar inte räcker till.

Nya siffror visar att flera landsting erbjuder färre patienter vaccinationsbehandling nu än vad de gjorde för två år sedan. Att vaccinera patienterna kräver både tid och resurser. Det är dessutom brist på specialister i sjukvården inom området.

Enligt Teet Pullerits, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus, är det lätt att se när en patient behöver pollenvaccinering. Ändå vaccineras bara drygt en procent av dem som har stora besvär med pollen.

Av patienterna krävs det en hel del tid eftersom de måste stanna kvar på mottagningen efter behandling för att övervakas ifall de skulle få en allergisk reaktion. Från sjukvården krävs det specialister, något som är en bristvara enligt Teet Pullerits.