Med Lyra I tiden

3:04 min

Lyra Ekström Lindbäck debuterade 2012, som 22-åring och har snabbt blivit en etablerad röst i det litterära Sverige, både som författare och kritiker. Nu kommer hennes tredje bok, I tiden, om modejournalisten Christoffer. Jenny Aschenbrenner har läst.

Tiden rinner genom uppspärrade fingrar, den forsar fram, lämnar bara några stänk på de händer som doppats ner i den.

Christoffer försöker inte fånga den, han vill bara närstudera de stänken. Fånga nuets allt annat än stabila uttrycksformer, han skriver om mode. Men nu är han så trött. Så in i märgen trött på att skaka rätt händer, matcha rätt tröja, ha en åsikt om varje liten klädtrasa som sveper förbi hans blick, sätta in den i ett sammanhang.

Ja, I tiden är en flyhänt och tjock roman om en utbränd modeskribent i 30-årsåldern i ett Stockholm som knappast kunde vara mer samtida, ens om det skildrats i en modeskribents senaste krönika. Det är spöklikt exakt i varenda liten detalj i staden så som den var för sådär ett och halvt år sedan. Så detaljerat perfekt att I tiden går att använda som en liten guide i vad som gäller för den som tappat kollen, eller aldrig brytt sig om att ha den.

Men är den något mer?

Christoffers ekande liv, hur han väljer att se en medioker tv-serie hemma hos någon han knappt tycker om av skräck för att komma hem till den tomma lägenheten är väl skildrad men knappast unikt. Hans och hans vänners kalkylerade kärleksförhållanden och vänskaper, hur de väger en människas värde som vore hon en aktie i ett modeföretag innan de investerar något av sin tid och känsla i henne isande men också en av vår tids mest uppmärksammade kollektiva kriser. Hans existentiella panik inför tidens ogreppbarhet, hur han spanar på den tid som flyr i samma ögonblick, den känner jag med.

Men vad som växer sig större än ett pricksäkert nedslag i en ängslig samtid är den envetenhet med vilken Lyra Ekström Lindbäck hamrar fram vår tids upptagenhet med de yttre attributen, hur de får ersätta de inre och bli själva kärnan.

I sitt eviga upprepande av varumärken, t-shirtsnitt och klubbnamn målar Ekström Lindbäck en bild av ett samhälle där marken gungar så under fötterna att all energi måste läggas på att skapa en riktigt tjock och hård yta. Jag får associationer till Balzacs sedeskildringar från ett Paris för 200-år sedan då den nya sociala rörligheten skrämde societeten in en grotesk upptagenhet av synliga statusmarkörer och - mode.

Jag blir lite snopen på det stilla utpysande slutet, den halvhjärtade lösning som Christoffer tar till för att rädda sig ur sitt existentiella dilemma. Men det hedrar författaren att hon avstod från den lätta quick fix-lösningen att låta honom se ljuset och i äckel lämna den ytliga modevärlden för ett fullt och fint liv i konstens och mänsklighetens tjänst.

Så blir det ju sällan.