Curling

Ovana vid ny sopteknik sinkar svenskarna i curling-VM

1:43 min

Det är tufft läge för de svenska herrarna i curling-VM. Lagets motgångar senaste matcherna kan bero på att de inte lyckats tillägna sig det senaste i teknikväg i sporten.

I curling-VM i Basel har det kärvat till sig för det svenska herrlaget, Lag Niklas Edin. Efter fyra inledande segrar har tre förlustmatcher följt. Nu är de mer eller mindre piskade att vinna de återstående gruppspelsmatcherna för att nå slutspel.

Svenskarna har hamnat lite på efterkälken med det allra senaste i teknikväg inom curlingen - nämligen ett helt nytt sätt att sopa framför stenarna, berättar förbundskaptenen Peja Lindholm från Östersund.

– Normalt använder man två sopare hela tiden och man ska försöka få stenen att gå lite rakare. Men nu har det kommit lite nya grejer som gör att man kan använda en sop för att få den att gå rakare och en sop för att få den att curla mer, säger Peja Lindholm till P4 Jämtland.

Det här ser jättekonstigt ut för den som inte följt utvecklingen i sporten säger han.

– Det här ställer stora krav på tekniken. Vi har lite svårt att få ihop samspelet, kommunikationen. Vi jobbar hårt på det. Det är den detaljen vi måste få till. Då kommer det se bättre ut till i slutet av veckan, säger Peja Lindholm.

Klockan 14 på onsdagen möter Sverige Kanada som leder VM-turneringen så här långt.