FLYKTEN TILL EUROPA

Khaled om det ungerska flyktingförvaret

14 min

Ständig hunger, oklara besked om asylprocessen och personer som mår så dåligt att de skadar sig själva. Så berättar 19-åriga Khaled om sina tre månader i ett stängt flyktingförvar i Ungern. Reportage av Amanda Lindholm.

19-åriga Khaled, som egentligen heter något annat, blev överförd till Ungern, men har nu tagit sig tillbaka till Sverige.

– Det fanns ingen frihet, vi var instängda mellan fyra väggar. Ett fängelse, berättar Khaled om sina tre månader i ett flyktingförvar i Nyírbátor i östra Ungern.

Han kommer ursprungligen från Syrien, men flydde därifrån när hans hus blev sönderbombat 2014. På vägen till Sverige tvingades han lämna sitt fingeravtryck i Ungern och efter att han varit ett år i Sverige kom beslutet att han skulle överföras till Ungern eftersom det EU-land som släppt in en person över EU:s yttre gräns ska vara ansvarig för den personens asylansökan, enligt Dublinförordningen.

– De sa att om jag söker asyl direkt så skulle jag bara behöva vara där i tre dagar. Men när jag berättade det för andra som var där, så skrattade de bara.

Situationen i förvaret gjorde att många blev desperata, berättar Khaled. Flera skar sig i armar och hals och under en tvåveckorsperiod var det blod på golvet varje dag, säger han.

– Det var en som skar sig från här till hit, berättar Khaled och visar från ena sidan halsen till den andra.

När Khaled fick höra att Sverige tillfälligt slutat överföra till Ungern så tog han sig tillbaka till Sverige. Han har påbörjat en ny asylprocess, men det är oklart hur hans framtid kommer att se ut.

– Jag vill bara kunna stanna här i Sverige, studera vidare och få ett bra jobb som alla andra, säger Khaled.

Sverige har tillfälligt stoppat alla överföringar till Ungern enligt Dublinförordningen, efter en dom från Migrationsdomstolen. Men Migrationsverket vill fortsätta överföra till Ungern och har överklagat domen

Den ungerska regerings talesperson, Zoltan Kovacs, tillbakavisar kritiken mot Ungerns hantering av asylsökande.

– Som representant för regeringen kan jag inte kommentera individuella fall, men generellt kan jag säga att vi erbjuder allt som förväntas av oss enligt EU och internationell lagstiftning gällande asylsökande och för de som kommer enligt Dublinförordningen, säger han.