Örebroare misstänks ha tagit barnen till Syrien - begärs utlämnad

1:34 min

En 33-årig örebroare som i fjol figurerade i en terrorutredning är gripen i Turkiet och begärs på onsdagen utlämnad till Sverige.

Mannen var med sin familj i Turkiet i höstas och misstänks då ha åkt över gränsen till Syrien tillsammans med sina barn.

– Det är ju ner till Syrien eller något av länderna där ISIS håller på och krigar, säger åklagare Anders Persson. 

33-åringen har varit internationellt efterlyst sedan i november, misstänkt för egenmäktighet med barn. Detta eftersom han tagit med sig sina egna barn utan mammans medgivande. Men han misstänks också för många fall av grova bedrägerier eller medhjälp till grova bedrägerier i Örebro.

I samma ärende har en 31-årig Örebroare suttit häktad i Örebro under hösten misstänkt för flera fall av grova bedrägerier. Sammanlagt handlar det om bedrägerier för runt en halv miljon kronor som 31-åringen, efter flera fall av misstänkt penningtvätt, plockat ut i kontanter.

– Man har tagit lån i en persons namn, och det är kreditgivare som företrädesvis finns på internet, drygt 15 stycken och de här pengarna har kommit in på den här personens konto, säger Anders Persson.

Enligt Säpo är det vanligt att bedrägerier finansierar terrorresor, men Anders Persson säger att det är oklart vad de här pengarna skulle användas till.

Båda männen som nämns här fanns med i utredningen kring den Örebroare som greps av Säpo i fjol, misstänkt för rekrytering till terorrism, en utredning som är nedlagd.

Enligt uppgift till P4 Örebro befann sig 31-åringen i Syrien 2014. Nu finns det alltså misstankar om att även 33-åringen varit i Syrien. På onsdagen begärdes han utlämnad till Sverige från Turkiet där han sitter gripen. Enligt Anders Persson är barnen till 33-åringen redan tillbaka i Örebro.