Jönköping

Få blir behandlade för sin pollenallergi i länet

1:34 min

Pollensäsongen är i full gång nu. Du som är patient i Region Jönköpings län har mindre chans att få vaccinationsbehandling mot din allergi än i många andra regioner och landsting i Sverige.

Och orättvisheten i var man bor i landet handlar om politikernas plånbok, säger Claes Lindell som är länsordförande för Astma- och allergiförbundet.

– Som patient så tycker man ju att det här borde vara en självklarhet, men det är ju plånboken som man tyvärr i många fall hamnar i.

Skillnaderna på hur bra hjälp man får för sin pollenallergi beror stort på var man bor i landet, visar en sammanställning som Astma- och allergiförbundet gjort. Och Region Jönköpings län tillhör de som är sämst på att ge allergiker vaccinationsbehandling.

Här får tolv patienter per tiotusen invånare behandling av sjukvården - i grannlänet Halland får mer än tre gånger så många vaccinationen.

Det här jobbar Astma- och allergiförbundet i länet hårt på att får Regionen att tänka om och öppna plånböckerna mer.

– Det här är en prioriterings-fråga, till dags dato har man alltså lagt pengar på annat. Men vi tycker att det här såklart är ett angeläget arbetsområde, framförallt när effekten blir så bra.

Var femte svensk lider av pollenallergi och många har det så svårt att de inte ens kan gå ut, ändå vaccineras bara drygt en procent, enligt TT. Men siffrorna för hur många patienter som får behandlingen i Region Jönköpings län pekar uppåt från år till år och Claes Lindell tror att redan nästa år kan det ske en större förändring med tanke på de påtryckningar som Astma- och allergiförbundet gör mot politikerna just nu.

– Jag tror att det här kommer se lite annorlunda ut om ett år.