Pär Holmgren: Myndigheter borde flyttas till städer som Skövde

5:28 min

För att klara klimathotet måste verksamheter flyttas från storstäderna till mindre städer som Skövde och Borås. Det menar meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren.

Pär Holmgren föreläste idag för tjänstemän från Skaraborgs kommuner på temat "Är Skaraborg rustat för klimatförändringar?".

Han säger att det finns god beredskap för klimatkatastrofer i Västsverige. Åtminstone för skyfall och stormar.

– Stormen Gudrun var en enorm väckarklocka. Men värmeböljor är något jag upplever att vi inte alls har någon bra beredskap för i Sverige, eftersom vi inte har drabbats av det än så länge.

Vad kan kommunerna göra?
– Det handlar om samhällsplanering, att vi ser till att det finns kvar ytor i städerna där vatten får plats när det blir skyfall. Det går inte att ha bara asfalt och betong och konstgräs. 

Pär Holmgren anser att samhället måste bli mer småskaligt och att myndigheter och annat måste flyttas från storstäderna. Inte minst från Göteborg och Malmö, som riskerar att drabbas hårt av översvämningar i framtiden. 

– På riktigt lång sikt är delar av Göteborg och Malmö svåra att rädda. För Västra Götalandsregionen vore det naturligt att flytta verksamhet mer till exempelvis Skövde och Borås, men också andra städer. Att man sprider på riskerna, säger han.

För vanliga medborgare handlar det om att bli mer medvetna som konsumenter, säger Per Holmgren.

– Priset är en indikator. Det finns nästan alltid en anledning till att kött är billigt. Då får man skippa det. Vill man äta kött får man betala lite mer eller så får man välja vegetariskt.