En miljon svenskar utan internet

1:34 min

En miljon svenskar använder inte internet idag och det kan innebära problem i kontakt med myndigheter och digitala tjänster.


Bankärenden, kontakt med sjukvård och deklaration kan kännas krångligt.

– I takt med att allt fler myndigheter och tjänster digitaliseras och är anpassade till att utföras online uppstår problem för de som är offline, säger kommunikationsforskaren Tobias Olsson.

Äldre hänger inte med
Äldre personer är en grupp som är i majoritet bland de som befinner sig utanför tillsammans med faktorer som låg utbildning och låg inkomst.

–Ett digitalt utanförskap innebär också ett socialt utanförskap, säger Tobias Olsson som håller på med en forskningsstudie om äldre personers internetanvändande vid Lunds universitet.

Risk fastna i utanförskap
Men att omvandla utanförskapet till ett innanförskap och en digital delaktighet går inte att "bygga" bort menar Tobias Olsson.

–I takt med att ny teknik hela tiden utvecklas uppstår nya risker att hamna efter, säger Tobias Olsson.

Får folk att våga testa
Sofia Viklund leder ett projekt för digitalt innanförskap på Stenbacka bibliotek i Asarum och tänker att man kan börja med lustprincipen. Alltså att få teknik att kännas kul och spännande för att öka det digitala självförtroendet och sänka trösklarna.

–Då känns steget att deklarera på Skatteverkets hemsida mindre krångligt, säger Sofia Viklund.