Jonas Gardell om nya föreställningen

3:29 min

En vecka och en dag återstår till premiären av Jonas Gardells nya show 30 år tillsammans. P4 Stockholm har träffat honom.

Det är över 30 år sedan Jonas Gardell gav ut sin första roman, 30 år sedan han satte upp sin första föreställning och 30 år sedan han blev ihop med Mark.

14 april har Gardells nya show med namnet 30 år tillsammans premiär på Cirkus i Stockholm. Lite läskigt men mest spännande, säger Gardell till P4 Stockholm.

– Det är nu föreställningen går från att vara en fantasi i mitt huvud med en imaginär publik till en föreställning där jag uppträder för riktiga människor och det är alltid lite läskigt, men jag har ju gjort det förut så det ska nog gå bra.

När är föreställningen som bäst? I fantasin eller i mötet med den riktiga publiken?

– Att dagdrömma är aldrig fel. Jag har byggt en hel karriär på mina fantasier, men det är i mötet med publiken som allt blir fantastiskt. Jag har en publik som har varit mig trogen under åren så när vi turnerar med föreställningen vet jag vilka som kommer sitta på första bänkraden i Örebro och Nyköping. Det känns fint.

Och Jonas Gardells publik har fått vara med om både det ena och det andra genom åren, berättar han.

– Jag startade min karriär som performancekonstnär vilket innebar att jag bland annat klädde av mig naken och smetade in mig med fingerfärg, vid en show kokade vi tjugo liter snabbmakaroner till en smet som vi hällde ut på publiken för att visa på tillvarons äckel och någon gång låste vi in publiken i ett litet rum. Jag minns att det var en journalist som blev väldigt upprörd. 

Showen 30 år tillsammans är en återblick på åren som gått med smakprov från Jonas Gardells långa karriär på scen, men mest består föreställningen av nyskrivet material. Åtta föreställningar kommer hållas på Cirkus i Stockholm och sedan ger Gardell sig ut på turné.

– Premiären är en tröskel att ta sig över och sedan ger vi oss ut på turné och det har jag inte gjort på några år så det blir häftigt, säger Jonas Gardell.