Nässjö

Det behöver du veta inför helgens slutspel i bowling

5:47 min

I helgen avgöras Elitseriens slutspel i Jönköping. På plats kommer fem bowlare från Nässjö finnas för att försöka ta hem guldet.

För många är det den ultimata hobbysporten där man samlas vänner sinsemellan och tävlar gentemot varandra. Men för Maria Persson, Sabina Asplund, Ida Asplund, Pontus Andersson och Peter Hellström är bowling mycket mer än så.

De fem har gemensamt att alla kommer från Nässjö och är medlemmar i den svenska landslagstruppen i bowling. De fem kommer även finnas på plats i Jönköping i helgen för att delta i Elitseriens slutspel.

Det många inte känner till om bowling är den stora betydelsen av underlaget och mängden olja lagen använder vid matcher. Som hemmalag har man fördel att välja mellan olika sorters underlag som har namn efter stora världsstäder som Tokyo och Rom.

En annan sak som gör bowling speciellt är enligt Peter Hellström att man alltid måste kolla på sitt klot - eller boll som bowlare väljer att säga - för att se hur det reagerar vid underlaget.

Blir man fortfarande glad efter en strike när man är elitbowlare? Vad är skillnaden mellan de olika underlagen? Hur många klot har man med sig på resorna? Lyssna på ljudklippet och få svaren på de frågorna.