Sverige

Regeringen mildrar flyktingpolitiken

15 min

Regeringen mildrar sin nya flyktingpolitik, erfar Ekot. Förändringarna kommer presenteras i eftermiddag.

Regeringen mildrar sin nya migrationspolitik efter kritik från flera remissinstanser. Migrationsminister Morgan Johansson kommer att presentera förändringarna vid en pressträff klockan 15 under onsdagen.

– Det är detaljer som kommer att ändras, bland annat om ensamkommande barn, säger Ekot:s inrikespolitiska reporter Lova Ohlsson.

Morgan Johansson kommer presentera det färdiga förslaget hur regeringen vill att det ska se ut när det gäller de tillfälliga begränsningarna av möjligheterna att få uppehållstillstånd. Det kommer enligt vad Ekot erfar ske förändringar efter den ganska omfattande kritik av remissinstanserna som varit.

En del handlar om att de tillfälliga uppehållstillstånden som nu ska bli regel, ska kunna omvandlas till permanenta om den personen får jobb. Röda korset har sagt att det kommer tvinga nyanlända unga att hoppa av skolan för att börja jobba istället. Det här har regeringen lyssnat på och kommer att presentera en förändring av förslaget i eftermiddag.

Sedan handlar det om ytterligare två delar, enligt Ekots källor. Dels vill regeringen ha någon sorts ventil när det gäller möjligheten till familjeåterförening och också någon sorts ventil när det gäller för barn att få permanent uppehållstillstånd.

Sveriges Radios politiska kommentator Tomas Ramberg säger att det handlar om en "ren reparation av att man hade för bråttom".

– Det har varit en grundläggande kritik av att det man har gjort har gått väldigt fort, och att man därför inte har gjort ett regelverk som uppfyller juridiska krav på beredning och ordentlig utredning av konsekvenser, som det här med att man plötsligt skulle uppmuntra ungdomar att inte gå i skolan, det var en tydlig sak man pekade på snabbt, säger Tomas Ramberg. 

Han påpekar att den grundläggande inriktningen att vara på EU:s miniminivå när det gäller flyktingmottagning är kvar.

– Den kritik som varit mer principiell som handlar om hur Sverige ser på mänskliga rättigheter och att det blir problem med splittring och missgynnar integrationen, det finns kvar. Men det var inte heller väntat att regeringen skulle backa från det, för det det var ju själva idén med förslaget.