SFI-studenter bygger digitalt självförtroende

3:26 min

Biblioteket vill locka fler att våga testa ny teknik. Det har resulterat i ett samarbete mellan SFI och bibliotekets digitala verkstad.

– Teknik ska kännas kul och spännande, säger Sofia Viklund som är projektledare för det digitala labbet Digilabb på Stenbacka bibliotek.

Tekniskt försprång och digitalt självförtroende
Vid tre tillfällen har ett knappt tiotal kvinnor samlats innan biblioteket öppnat dörrarna för allmänheten.

En av deltagarna är Samah Majid.

– Jag brukar rita i skissprogram och älskar teknik, berättar hon.

Tanken med valet av ny teknik är att bygga ett digitalt självförtroende och ge deltagarna ett digitalt försprång. Kvinnorna kan efter kursen komma hem till sina barn och berätta vad de gjort, och en del tar sen med sig barnen till Digilabbet.

"Vill bjuda in de som kanske inte skulle ha kommit hit annars"
Anledningen till att Digilabbet valde att samarbeta med just SFI var en undersökning om vilka som använder teknik som regionen genomförde.

– Den visade att personer med ett annat modersmål än svenska var en grupp som står digitalt utanför, säger Sofia Viklund.

Betala räkningar och deklarera ska de också få hjälp med men här börjar vi i andra ändan, tillägger Sofia Viklund.

Öppet för alla
– Det är kul med teknik men det roligaste är att prata svenska, säger Loulia Sheet som är utbildad energiingenjör i Syrien och bygger en legobil i labbet.

Sofia Viklund menar att barn verkar ha lättast att hitta in till Digilabbet men hoppas att fler vill kika in och att SFI-studenterna väljer att stanna kvar efter kursen och upptäcka allt annat biblioteket har att erbjuda som kulturaktiviteter och böcker på deras hemspråk eller enkel svenska.