Panamadokumenten

UG: Nordea lånar ut pengar till oligark via brevlådeföretag

2:21 min

I dag avslöjar Sveriges Televison att banken Nordea lånat ut miljardbelopp till en förmögen oligark i Kazakstan via flera brevlådeföretag som hanterats av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Affären ska ha pågått så sent som i fjol, och oligarken ska ha nära band till Kazakstans president Nursultan Nazarbajev.

Det är programmet Uppdrag granskning som tittat på dokument som visar att Nordea lånat ut miljardbelopp till affärsmannen Serzjan Zjumasjev. Han står nära Kazakstans president Nursultan Nazarbajev, som ofta beskrivs som en diktator.
Pengarna har använts till att bygga ett kontroskomplex i Moskva.

Nordea har lånat ut pengarna till tre brevlådeföretag som i sin tur ägs av andra brevlådeföretag i skatteparadis.

Nordeas presschef Magnus Nelin vill inte uttala sig om det specifika fallet med hänvisning till banksekretessen, men han säger att banken inte lånar ut pengar utan att veta var pengarna hamnar.

– Oavsett vilken affär vi gör i vilket land gör vi alltid en genomgång av de personer som eventuellt ska få lån hos oss, säger Nordeas presschef..

Tycker ni att Nordea bör låna ut pengar till en affärsman i Kazakstan som står nära regimen?

– Jag kan inte svara på det. Då kommer vi in på att prata om eventuella kunder eller kundagerande, säger presschef Magnus Nelin.

Nordea har tidigare fått skarp kritik för att banken varit dålig på att kontrollera sina kunder.
Banken fick i fjol böter på 50 miljoner kronor av Finansinspektionen för brister i arbetet med att motverka penningtvätt och terrorism.
Det var då den högsta straffavgiften en bank kunde få.

Bland annat hade företaget som Telia Sonera misstänks ha mutat i Uzbekistan 200 miljoner kronor på ett konto hos Nordea. Sedan dess har banken sagt att den skärpt sig.

Affären med den kazakiske oligarken som nu är aktuellt pågick även under 2015, rapporterar Uppdrag Granskning.

De senaste dagarna har Nordea förnekat att banken hjälper förmögna kunder med aggressiv skatteplanering. Det står Magnus Nelin fast vid:

– Vi dementerar att vi skulle arbeta med personer eller företag som önskar någon form av aggressiv skatteplanering. Det gör vi verkligen inte.