Byggnads backar om strejkhot i Kalmar län

0:36 min

Fackförbundet Byggnads tar tillbaka hotet om att stoppa arbetet på två byggarbetsplatser i Kalmar län men vidhåller att deras representanter nekats tillträde dit.

Ett tidigare varsel om stridsåtgärder från fackförbundet Byggnads har tagits tillbaka efter domstolshot. Byggnads påstod att de under den pågående avtalsrörelsen stoppats från att besöka åtta arbetsplatser i landet av byggföretagen Peab och NCC. Det berörde ett 100-tal anställda, enligt Byggnads.

De tidigare stridsåtgärderna gällde i Kalmar län bygget av lägenheter i kvarteret Storken på Erik Dahlbergs väg i Kalmar och av Guldfågelns lokaler i Mörbylånga.

Men fackförbundet står fast vid att deras representanter under den pågående avtalsrörelsen stoppats från att besöka arbetsplatserna av byggbolaget NCC, det säger Morgan Nyberg, ordförande i Byggnads region Småland-Blekinge till P4 Kalmar.

Anledningen till att varslet tas tillbaka är enligt Byggnads att motparten,  bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) vill ta ärendet till Arbetsdomstolen.

– Vi vill undvika att ta det till arbetsdomstolen utan nu istället fokusera på de pågående medlingsförhandlingarna för att få fram ett bra avtal för våra medlemmar, säger Morgan Nyberg.

Byggföretaget NCC skrev i en kommentar till varslet på sin hemsida: "NCC har som policy att arbetsplatserna ska vara neutrala, därför säger NCC nej till Byggnads, och andra, som vill använda NCC:s arbetsplatser för att på arbetstid diskutera det strejkvarsel de själva lagt".

Den 30:e mars gick Byggnads ut med ett stort strejkvarsel efter att inte ha nått ett avtal med Sveriges Byggindustrier (BI). Varslet omfattar cirka 60 företag och drygt 2600 medlemmar, enligt facket. Om inget avtal nås mellan parterna bryter strejken ut den 12 april.