Nu inleds försök att framställa koldioxidfritt stål

2:06 min

LKAB, Vattenfall och SSAB har inlett ett samarbete för att framställa ett helt koldioxidfritt stål. Idag presenterades planerna i Luleå.

– Vi tittar på möjligheterna att utveckla en alternativ process till masugnsprocessen som är beroende av kol och koks. Vi vill titta på om det är möjligt att istället använda vätgas och vätgasen skulle då vara framställd av el från vår älvar, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB.

Världens stålindustri är idag en stor bov när det handlar om de utsläpp av växthusgaser som belastar miljön. Om kol och koks går att ersätta med vätgas som reduktionsmedel i masugnarna och man på så sätt kan  framställa ett helt fossilfritt stål, så skulle det betyda mycket för stålindustrin:

– Ja, det skulle betyda en stor exportmöjlighet med tanke på att världens ledare har bestämt att minska klimatutsläppen, en otrolig konkurrensfördel. Men även betyda mycket för Sverige då vi kan visa hur man kan minska utsäppen från industrisektorn, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson(MP).

Men en produktion av helt koldioxidfritt stål ligger i framtiden. Var försöksanläggningar och senare en fullskaleanläggning ska byggas är inte bestämt.

– Självfallet som så ser jag Luleå som en bra plats. Bra infrastruktur med järnväg och hamnar och nära till elen talar för Luleå, säger Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå.