Föräldrar rasar över skolskjuts i Askersund

1:17 min

Trots att bussbolaget Sandarna Transporter kört barnen i sex månader, kan de inte turen och har vid ett tillfälle försökt vända bussen - mitt på riksvägen.

– De vet inte var de ska åka, chaufförerna kör som galningar och ibland kommer de inte alls. Man kan göra listan lång, säger föräldern Lotta Isaksson i Sänna, vars barn går i Askersund och Hallsberg.

Det var i höstas som bussföretaget Sandarna Transporter upphandlades av en underleverantör till Länstrafiken för att köra skolbarnen med buss 629 från Medevi till Askersund.

Trots att chaufförerna kört sträckan i ett halvår så kan de inte rutten. De missar hållplatser, kommer inte i utsatt tid och barnen tvingas själva guida chaufförerna.

Så här ska det inte vara, ungarna ska vara fastspända i bussen och inte stå framme och visa chaufförerna hur de ska åka. Det är otroligt.

Men droppen var när föräldern Anders Engdahl i Stora Forsa fick höra att busschauffören försökte vända när han hade kört fel - mitt på riksväg 50.

– De missade helt enkelt att svänga in vid Gärdshyttan och försökte då backa där det var mitträcke och bara en körbana. Det är helt förkastligt, det får fasen inte förekomma, säger Anders Engdahl , förälder i Stora Forsa.

P4 Örebro har flera gånger sökt VD för Sandarna Transporter för att få en förklaring till problemen, med ledningen har avböjt att kommentera.

Än finns ingen lösning på problemen och föräldern Lotta Isaksson menar att de känner sig maktlösa. 

– Det är skandal, så här får det inte gå till. Det är små barn med i bussen och det är tung trafik, vad som helst kan hända, säger hon. 

I vårt eftermiddagsprogram under torsdagen hör du ansvariga från Länstrafiken berätta om problemet med leverantören.