Fyra gånger fler diabetiker globalt

1:46 min

Antalet diabetiker i världen är fyra gånger fler idag än på 1980-talet på grund av ökande fetma. Nu är i snitt 8,5 procent vuxna drabbade av sockersjuka visar Världshälsoorganisationens globala rapport om sjukdomen. WHO uppmanar alla länder att sätta in åtgärder för att stoppa epidemin.

Värst är problemet i utvecklingsländer visar den nya WHO-rapporten. En av tre diabetessjuka där saknar tillgång till insulin.

En bråkdel i världen har typ 1 diabetes där kroppen inte längre kan producera sockerreglerande insulin. Vad som orsakar sjukdomen är oklart. Men de allra flesta har typ 2 diabetes som drivs främst av övervikt och där kroppen blir okänslig för insulin.

Obehandlad kan sjukdomen leda till hjärtattack, stroke, blindhet, njursvikt och fotamputation. Enligt rapporten dör 1,5 miljoner människor årligen direkt av sin diabetes och ytterligare drygt 2 miljoner av komplikationer.

Nu riktar WHO en uppmaning till alla länder att stoppa diabetesepidemin som annars kan bli mycket kostsam framöver både i liv och vårdkostnader. Massiva åtgärder behövs för att stoppa folk från att bli feta. Som att äta mer frukt och grönt och motionera. Som att röka mindre, men amma bebisar mer.

Exempel på åtgärder kan vara: läskskatt, regler kring barnreklam och onyttiga ingredienser, mer skolgympa, informationskampanjer och samhällen byggda för att gå och cykla i. Vården måste också bli bättre på att upptäcka patienter före de utvecklat sockersjukan.

I Sverige är andelen diabetiker runt fyra procent, hälften mot globala snittet, men i socialt utsatta förorter kan diabetes vara tre gånger så vanligt.

Göran Tomson professor i hälsosystemsforskning vid Karolinska Institutet välkomnar WHOs nya rapport.

Det är ju epidemiskt nu i Indien och Kina och hälsosystemen i de här länderna klarar inte av det, de är byggda för att ta hand om akuta infektioner och här talar vi om kronisk behandling, säger prof. Göran Tomson.