Polisen vill få föräldrar att säga ifrån mot trimmade mopeder i Eskilstuna

1:45 min

Polisen uppmanar föräldrar i Eskilstuna att hålla koll på vad deras barn åker runt på eftersom det räknas som olovlig körning om man åker runt på en trimmad moped.

På plats vid en trafikkontroll i Folkesta utanför Eskilstuna.
De rutinerade trafikpoliserna Annelie Ruuska och Tobias Jönemark har undervisat polisaspiranter i hur man använder lasermätaren för att klämma åt fartsyndare.

Det är just vid sådana här fartkontroller som polisen kan upptäcka dem - mopederna som med några enkla grepp justerats för att pressas upp till hastigheter långt över det tillåtna. 

Visserligen, inte en helt vanlig syn nu för tiden, men i Gnesta utanför Nyköping säger polisen att de trimmade mopederna får ett uppsving nu på vårkanten.

– Det är klart det är ett problem. Det är många från bostadsområden som klagar på att det körs fort där, och utan hjälm och så, säger Tobias Jönemark.

Att köra trimmat är en dum ide, menar Annelie Ruuska, och säger att även föräldrarna kan råka illa ut.

– Om de känt till att moppen är trimmad och har gett sin välsignelse till det så kan vi anmäla dem för tillåtande av olovlig körning, säger hon.

Ofta möts poliserna av förklaringen att "de inte kände till att den var trimmad" eller att "den var så vid köpet".

– Och det är lite slött tycker jag. Därför vill jag uppmana föräldrar att ta reda på vad deras barn kör. Man tjänar inget på att vara schysst, säger hon.

En trimmad moped kan förstås också snabbt bli en dödsfälla för en 15-årig orutinerad förare som ger sig ut på färder med en trimmad moppe - i undantagsfall kan de gå så fort som 120 kilometer i timmen.

Men de rent rättsliga konsekvenserna kan bli kännbara och få konsekvenser i framtiden, något som många inte tänker på enligt Tobias Jönemark.

– Det många inte tänker på att om man åker dit för olovlig körning på en trimmad moped, så får man vänta i två år extra med att övningsköra med bil, samtidigt som alla kompisarna får det. Det är inte värt det, säger Tobias Jönemark.