Kronoberg

Nytt center ska göra exporten mindre krånglig

2:10 min

Ljungbyföretagen Christian Anderberg vill nå ut på exportmarknaden med sina produkter, och länets nya exportcentra ska på sikt hjälpa honom på vägen. I dag diskuterade han centret och lokala exportmöjligheter med näringsministern Mikael Damberg (S).

I Ljungby driver Christian Anderberg bränsleteknikföretaget Z-teknik. På sikt vill han nå ut med sina produkter på den tyska och engelska exportmarknaden, men vägen till rätt köpare kan vara lång.

– Jag hörde talas om att ska komma en ny instans som ska göra det enklare för företagarna att komma ut med sina grejer på en internationell marknad. Det kan vara lite krångligt allting, och det är många grejor att hela reda på samtidigt som man ska driva företag, säger han.

För ett tag sedan beslutade Regeringen att starta sex nya, regionala exportcentra i landet. Ett av dem ska öppnas i Kronoberg och tanken är att Kronobergföretagare med exportplaner ska kunna vända sig till centret med sina problem och frågor.

– 45 procent av svensk BNP kommer från exporten, men bara tio procent av svenska företag exporterar i dag. Exporten är oerhört viktig för Sveriges ekonomi, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Christian vill exportera kedjetransportörer, men undrar hur han kan nå ut på marknaden och hur produkterna ska marknadsföras i länderna.

Mikael Damberg (S) berättar att det nya centret ska kunna erbjuda hjälp med marknadsundersökningar, exportutbildningar, men också ekonomisk stöd för affärer utomlands.

– Företagarna ska inte behöva veta vem de ska vända sig till. De ska kunna gå till exportcentret och få hjälp inom 24 timmar, oavsett vilken fråga de har, säger ministern.

Varje regionalt exportcenter kommer att drivas i ett samarbete mellan Almi Företagspartner, nätverket Enterprise Europe Network, Sveriges export- och investeringsråd, Exportkreditnämnden och Tillväxtverket.