Kvinna döms till fängelse för att ha stulit smycken av äldre

1:03 min

En 35-årig kvinna i Söderhamn dömdes i dag till fängelse i ett år och två månader. Tingsrätten i Hudiksvall anser att kvinnan visat särskild hänsynslöshet då hon stulit vigselringar och andra smycken från äldre kvinnor som hon skötte om i sitt i arbete inom äldreomsorgen.

Kvinnan döms för grov stöld för att under perioden november 2012 till februari 2015 ha sålt guld- och silversmycken till företaget Guldbrev vid åtta tillfällen.

Sammanlagt har drygt 70 smycken med värde skickats in till företaget men det har inte gått att bevisa att samtliga smycken varit stulna.

Stölderna upptäcktes av polisens godsspaningsgrupp som gick igenom inköpslistor från företaget Guldbrev. Polisen fattade misstankar om brott mot kvinnan då hon sålt flera guldringar graverade med namn och årtal där det inte gick att hitta någon koppling mellan kvinnans släkt och gravyren i ringarna.

Hudiksvalls tingsrätt skriver i sin dom att kvinnan missbrukat sin ansvarsfulla ställning och visat särskild hänsynslöshet då brotten begåtts mot äldre personer som varit beroende av hjälp från henne.

Stölderna har skett i deras bostäder där de ska kunna känna sig trygga, och smyckena anses ha högt affektionsvärde.