Hornborgarsjön

Klassiskt vårtecken när tranorna dansar loss

4:19 min

Tranornas dans vid Hornborgarsjön är ett av de mest klassiska vårtecknen på att våren närmar sig i Sverige. P4 Jönköping besökte sjön för att ta reda på varför de tar sig just dit.

Redan för några veckor sen landade de första tranorna vid Hornborgarsjön i närheten av Skara. Nu befinner sig där mer än 17 000 tranor.

– Vi har stora flockar av rastande tranor som har kommit. De är här för att vila upp sig, dansa och äta. Att de dansar är för att knyta band mellan honan och hanen, säger Sofie Stålhand, föreståndare för trandansen vid sjön.

Att det blir just Hornborgarsjön är enligt Sofie Stålhand för sjöns läge där den ligger inklämd mellan flera kullar som gör att den blir lite som en gryta.

Under vintern har tranorna befunnit sig i området mellan Spanien och Portugal där de vilat upp sig när det är som kallast i Sverige, för att sen flyga de många milen norrut till Sverige för att ta del av den svenska våren och sommaren.

Hornborgarsjön är långt ifrån den enda sjön i Sverige som får besök av de ståtliga fåglarna under våren, men det är den största sjön och den som flest tranor besöker.

Men om du planerar att besöka sjön så kan du få skynda dig för det är inte säkert att tranorna är kvar där länge till innan de söker sig norrut.

Över 150 000 människor besöker sjön för att se dansen. Lyssna på hela intervjun med Sofie Stålhand för att ta reda på varför så många besöker sjön.