Hon har haft likadana kläder på jobbet i fyra år

9:12 min

Matilda Kahl bestämde sig för fyra år sen att bära en och samma klädedräkt på jobbet - dag och ut och dag in. Det blev en del reaktioner.

För att komma undan stressen varje morgon över att behöva bestämma vilka kläder hon skulle ha på sig, bestämde sig stockholmaren Matilda, som då arbetade i New York, för att alltid bära likadana kläder. En jobbuniform.

– Jag har 14 vita blusar med svart rosett och sex par svarta byxor. De är helt identiska, säger Matilda vars tilltag väckte mer uppmärksamhet än hon trott.

– Nån trodde att jag behövde högre lön eftersom jag inte hade råd att handla kläder men mest handlade det om att andra kvinnor inte förstod varför jag inte ville uttrycka min kvinnlighet genom mode.

Matilda berättar att USA ligger en bit efter Sverige när det gäller jämställdhet och att reaktionerna på jobbuniformen var annorlunda där jämfört med här.

– I USA frågade man om jag inte tyckte det var tråkigt att inte vara med kvinnlig, här frågar man om jag inte tycker det är tråkigt att inte vara mer kreativ.

Men Matilda ser inte sin jobbuniformen som varken tråkig eller mindre kvinnlig.

– Tvärtom har den lett till att jag blivit mer mig själv. Jag slipper tänka på mina kläder, man kan säga att det är som en enda lång mindfullnessövning.