2000 namn för nattjouren i Strömstad

1:50 min

Strömstadsborna tänker inte ge upp sin nattjour utan strid. På bara några veckor har man fått ihop nästan 2000 namnunderskrifter för att förmå politikerna i regionens norra hälso- och sjukvårdsnämnd att backa från beslutet att lägga ner jouren.

Stein Rukin har tillsammans med Anders Ekström, Strömstadsbo och Moderat politiker, fått ihop nästan 2000 namn i protest.

– Jag känner otrygghet, säger en av initiativtagarna, Stein Rukin, som är inflyttad från Norge. Han överväger att flytta tillbaka igen.

– Sjutton kilometer härifrån, på andra sida norska gränsen, har vi en bättre tillgång till vård.

Så du har funderat på att lämna Strömstad?

– Ja , jag känner att trygghet är viktigt när man kommer upp i min ålder.

Från och med den 2 maj ska det bara finnas vård att få på kontorstid för invånarna i Strömstad- för det är då som de båda privata vårdcentralerna håller öppet. Deras kvälls -och helgjour har flyttat till Lysekil, och offentliga Närhälsan har valt att lägga sin i Tanumshede.

Och snart försvinner alltså även nattjouren, som håller öppet mellan 22 och 8 på morgonen, från Strömstads sjukhus. Enligt regionpolitikerna kommer det bara 2-3 patienter per natt, och det är för lite för att motivera de 4,7 miljoner om året som det kostar.

– Vad vi kan se betalar Strömstadsborna nästan 250-300 miljoner i landstingsskatt. Sjukvård kostar pengar, i både Vänersborg och Uddevalla, men de får vara snälla och tala om varför våra skattepengar inte kan användas i Strömstad, säger Anders Ekström.

Margareta Fredriksson sitter i kommunstyrelsen för Liberalerna, och hon gillar initiativet:

– Ja, jag tycker det är bra. Jag har själv skrivit på listan, för jag är inte nöjd med vården som den är.

Men om du ser realistiskt på det, så tror du inte nattjouren blir kvar?

– Nej jag tror inte det. Men jag önskar att vi får en vård som ger trygghet till alla, inte minst till våra äldre, säger Margareta Fredriksson.