Jiemte/Jämtland

Gáktebeaivi passerar nästan obemärkt i vissa delar av Sápmi

Trots att Gáktebeaivi delas aktivit på sociala medier tycker Anna Stina Sparrock Jonasson att den inte uppmärksammas lika mycket i Jämtland.

Hon syr mycket själv och det är inte ovanligt att hitta henne vid symaskinen hemma i Järpen i Åre kommun. Trots det har hon aldrig haft kolten på sig sen gáktebeaivvi blev ett evenemang som föreningen Noereh startade.

- Jag tror att just här nere i åarjelsaepmie så är vi inte så nära varandra och man vill kanske inte gå själv med gapta. Utan man vill gärna ha en arena för det och träffa andra som har plockat fram och satt på sin gapta, säger hon.

När vi var och träffade Anna Stina Sparrock Jonasson i Järpen fick vi även en lektion i hur kolten förändras med livet. När man tar konfirmationen får man två band istället för ett och när man gift sig är bandet överst grönt istället för rött. Likadant är det med skobanden innan konfirmationen har man endast gult och grönt i skobanden, men efter konfirmationen tillkommer den röda färgen också. Något som Anna Stina längtade till innan hon tag konfirmationen. 

Gáktebeaivi har hon reflekterat över ett bra tag och tycker det är ett bra initiativ. Dock hoppas hon på betydligt större spridning än bara ett sociala medier event.

- Sen tror jag också mycket att det känns som att det startade som ett facebook evenemang och så och visst det är ingen officiell dag och många kanske tänker att äh vad då det är bara ett evenemang som inte är så viktigt å så, få mer spridning hade varit bra, säger hon. 

På måndag tror hon ändå att hon skippar kolten, men när hon står vid sina olika koltar så börjar hon ångra sig och man vet aldrig på måndag kanske man hittar henne på sitt kontor med kolt på.

- Nu känns det nästan som att jag måste det men ja det är nog inte omöjligt om jag orkar upp på morgonen. Och visst just åarjelgaptan är inte jätte jobbigt att klä på sig om man jämför med noerthegaptan men den tar ju ändå sin lilla tid. Man vill ju se fin ut och den ska gärna vara struket innan å så. Så vi får se om jag orkar kliva upp tidigare än vanligt, säger Anna Stina Sparrock Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio