Uppvidinge

Uppvidinge kommun "vaskar guld" i flyktingströmmen

3:57 min

I Uppvidinge arbetar kommunen med att få nyanlända att etablera sig. Företagen behöver arbetskraft, samtidigt som det byggs för fullt. Därför håller kommunen i infoturnéer för att få nyanlända att stanna kvar.

Ett 20-tal personer från Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak är på informationsturné i Uppvidinge. Kommunen vill få dem stanna kvar och inte flytta vidare. På turnén träffar de kommunala tjänstemän, politiker och företagare.

– Vi visar först och främst upp kommunen för att visa på de möjligheter som finns för att hitta ett jobb här, men också vilka verksamheter som finns och kanske vilken kompetens som behövs, säger Lars Helde som jobbar med projektet i kommunen.

Uppvidinge kommun har ett stort behov av personer som flyttar till och etablerar sig i kommunen.

Kommunalrådet Åke Carlsson säger att man ”vaskar guld i flyktingströmmen”. Han vill satsa extra mycket på de som vill stanna och inte dra vidare.

En av dem som följer med på turnén och vill stanna i Uppvidinge är Tarek Alkhury. Han har bott i kommunen i 2,5 år.

 Jag bor här för att jag har jobb

Du har själv hittat ett boende här. Hur känns det?

 – Det är bra. Att bo här och känna sig etablerad och fortsätta sitt liv. Men det viktigaste är att få ett jobb.

Vad tror du om en framtid i Uppvidinge, skulle du kunna bo här?

– Här har jag börjat känna människor och jobbat i ett år i kommunen och hoppas få fortsätta så jag tror jag kan ha en framtid här. Det finns många företag i kommunen och när du har företag och människor så har du framtid.