De skolorna anmäler flest brott i Gävleborg

0:49 min

Förra året anmäldes 868 brott i länets skolor. Bromangymnasiet i Hudiksvall, Polhemskolan i Gävle och Ludvigsbergsskolan i Gävle var de skolorna som anmälde flest brott.  

Hur många brott anmäldes vid din skola? Kolla listan kommun för kommun längst ner i artikeln. 

De i särklass vanligaste brottstyperna på Gävleborgs skolor förra året var stölder och skadegörelse, med över 600 fall. Knappt 150 fall gällde våldsbrott, och bara 18 narkotikabrott, enligt statistik som polisen tagit fram för P4 Gävleborgs räkning.

Lovisa Wikberg studerar till florist vid Polhemskolan, och hon blir förvånad över att så många brott anmäls på skolor och förskolor. 

– Det är väldigt många. Det måste vara många gärningsmän om det är så pass många brott. Det gör mig ganska otrygg.

Polhemskolan i Gävle råkade ut för inbrott, bränder på toaletter och stölder ur skåp förra året. Eleverna vågar nu inte lämna värdesaker i sina skåp.

– Jag tar själv alltid med mig min dator och mina böcker, för jag är så rädd att det ska bli stulet. Det är ju tunga böcker, man får ont i axlarna och i ryggen, för man ska alltid bära med sig allting, säger Lovisa Wikberg. 

Polhemskolan har fått fler brandvarnare, lärarna håller uppsikt i lokalerna och lektioner har flyttats så att man har bättre koll på eleverna, berättar rektorn Inga Bostrand. 

– Det är ju jättetråkigt, men det är den värld vi lever i.

Polisen Måns Jennehag tipsar skolorna om att snabbt ta hand om exempelvis klotter för att förhindra fler brott.

– Man sänder ut en signal om att det är något man tar hand om. Det blir en större känsla av trygghet, att det är rent och snyggt, och en ordnad miljö.

Låg- och mellanstadieskolan Ludvigsbergsskolan i Valbo är den skola som anmält tredje flest brott. Men biträdande rektor Ove Sjölund tror främst att skolan är bättre än andra skolor på att anmäla brott. Skolan har råkat ut för inbrott, skadegörelse och brand.

– Mest sorgligt är det om det är elever som går på skolan eller gått på skolan och kommer tillbaka till skolan och förstör. Det säger ju någonting, att de inte tycker om sin skola.