Uppgifter: Andersson ny förbundskapten

3:29 min

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson blir ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget, det uppger fotbollskanalen.se.

– Om det stämmer är jag överraskad. Det vore intressant att höra om han var Svenska Fotbollförbundets förstaval, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Erik Hamrén lämnar som svensk förbundskapten efter fotbolls-EM i sommar och det har sedan det beskedet i februari spekulerats i vem som ska efterträda honom. Henrik Larsson, Håkan Ericson och Jörgen Lennartsson har varit de hetaste alternativen.

– Janne Andersson var inte ett namn som de flesta trodde skulle ta över det svenska a-landslaget, säger Henriksson.

När Sveriges Radio pratade med Janne Andersson 1 februari när det spekulerades i att han var ett av namnen sa han så här:

– Nån hade väl slängt fram mitt namn i sammanhanget. Klart det är smickrande. Men det är inget jag skulle funderar på om det inte kommer en konkret fråga, då får jag ta och överväga det väldigt noga, sade Andersson.

Hör intervjun i ljudklippet här nedan

Nu ska det alltså enligt fotbollskanalen.se vara klart med att det blir IFK Norrköpings tränare, som ledde klubben till sensationellt SM-guld i höstas, som efterträder Hamrén.

Vad tror du gör att han får jobbet?

– Kanske för att han presenterat en plan hur han vill utveckla landslaget. Kanske också som en förvaltare av unga spelare. Det är ingen hemlighet att landslaget står inför en ganska rejäl generationsväxling. Janne Andersson har visat inte minst i Norrköping att han kan ta lag vidare och ytterligare steg i sin utveckling, säger Henriksson.

Håkan Mild håller dock inte med, han menar att Håkan Ericson eller Jörgen Lennartsson har mer erfarenhet för att klara generationsväxlingen. 

Hör Milds analys här

Radiosporten har varit i kontakt med förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson som varken vill bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi har varit tydliga med att att vi berättar det när vi har något att berätta, säger Nilsson till Radiosporten.

Janne Andersson är 53 år och sitter nu på ett utgående kontrakt med Norrköping. Han har tidigare varit tränare för bland annat Halmstads BK och Örgryte IS. Norrköping har kallat till presskonferens under torsdagen, uppger P4 Östergötland.

Lär känna Janne Andersosn här genom HBK-profilen Texas Johansson.


Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 i Halmstad.

Familj: Hustrun Ulrika. Döttrarna Louise och Julia.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubbar som spelare: Alets IK, IS Halmia.

Klubbar som tränare: Alets IK (spelade tränare), Halmstad (assisterande), Laholms FK, Halmstad, Örgryte, IFK Norrköping.