Hadzialic kryptisk kring mer pengar till svenskundervisning

1:43 min

P4 Blekinge berättade i veckan att pengarna för att lära asylsökande svenska redan är på väg att ta slut. Ministern Aida Hadzialic (S) vill inte svara på om mer pengar kommer tillföras. 

Regeringen avsatte 75 miljoner i hela landet för att nyanlända ska få lära sig svenska, men redan tre månader in på det nya året efterlyser studieförbunden i Blekinge mer pengar för att kunna fortsätta sina utbildningar.

Som det ser ut nu växer sig köerna nämligen allt längre till de avgiftsfria språkkurserna. 

Aida Hadzialic som är gymnasie- och kunskapslyftsminister är glad att kurserna är så efterfrågade. 

– Svenska från dag ett som projektet kallas har blivit en braksuccé. Språket är nyckeln in till allt i det svenska samhället, säger hon. 

Men hon vill inte svara ja eller nej på om regeringen kommer att avsätta mer resurser för att studieförbunden ska kunna göra sitt jobb. 

– Sammantaget har vi redan avsatt 150 miljoner för detta och nästa år. Väldigt snart ska finansministern presentera vårbudgeten så då får ni se vad det hela landar i. 

Kan du inte avslöja något om beskedet?

– Det finns många tecken i tiden på att det kommer bli ännu bättre. Mer kan jag inte avslöja. 

Fotnot: Språkkurserna som studieförbunden ger ska inte blandas ihop med den formella svenskundervisningen SFI som man får ta del av om man fått uppehållstillstånd.