Kändisar lärde ungdomar hantera stress

4:13 min

Idag så var 2500 elever från De La Gardiegymnasiet och Thoréns tekniska gymnasium på föreläsningar om stress och motivation i Lidköping.

Rapparen Petter och Anders Bagge med flera föreläste om stress och motivation för ungdomar. Eleven Elna Fajersson deltog på föreläsningarna och hon tycker att det finns mycket stress bland ungomdar.

– Jag är själv utsatt för det och jag tror att alla mina kompisar känner av stressen, säger hon.

Det är sjunde året i rad som föreläsare kommer till arenan i Lidköping för att prata om stress och motivation för över 2500 gymnasieelever från Lidköping. Anna Bennich Karlstedt jobbar som psykolog och är bland annat känd från SVT:s Blackout. Hon var en av dagens föreläsare och hon tycker att klimatet för ungdomar har blivit tuffare.

– Precis som siffror också visar så är det ett hårdare samhällsklimat i dag. Unga har det tuffare i dag generellt i Sverige. Stress kryper ner i åldrarna, säger Anna Bennich Karlstedt.

Julia Mattson studerar på De La Gardiegymnasiet och var med under dagens föreläsningar och hon håller med om att det är stressigt för ungdomar idag. 

– Jag själv är en ganska stressad person. Att man måste vara tillgänlig på sociala medier hela tiden tror jag påverkar oerhört. Det är viktigt att kunna stänga av det ibland, säger Julia Mattson.

Föreläsaren Anna Bennich Karlstedt håller med om att den ständiga uppkopplingen är en av de bidragande orsakerna till stress hos ungdomar. Samtidigt påpekar hon att sociala medier tillför mycket positivt och att man därför behöver hitta en balans.

– Man behöver kanske minska sin skärmtid lite och hitta sina begränsningar. Träna på att kanske inte titta på mobilen 20 gånger i timmen.

Julia Mattson från De La Gardiegymnasiet tycker att det är viktigt med sådana här föreläsningar.

– Jag tycker dom är jätteinspirerande. Att komma ihåg att ta sig tiden att koppla av och ge sig tid för ro. För man är ständigt uppe i varv.