Just nu
  • Begränsad framkomlighet på väg 21 efter singelolycka i höjd med trafikplats Ignaberga

Sju flyktingpojkar placerades i samma familjehem

1:40 min

Sju ensamkommande flyktingpojkar placerades av Göteborgs stad i ett och samma familjehem i Kristianstad, i slutet av förra året. Efter bara några månader i familjehemmet togs plötsligt beslut om att omplacera alla pojkarna.

Tom Elliott var god man åt två av pojkarna och uppmärksammade socialtjänsten att allt inte stod rätt till.

Familjehemmet i fråga drevs av två män i 25-årsåldern. I december i fjol tog sig Tom Elliott an två av pojkarna i familjehemmet. Då saknade flera av dem gode män och hade bara bott i familjehemmet ett tag. Två månader senare, i januari, gjorde Tom Elliott en orosanmälan till socialtjänsten i Göteborg. 

Han tyckte det var märkligt att de två familjehemspapporna aldrig var i bostaden samtidigt och upplevde det som att de turades om att bo med pojkarna.

Vid ett tillfälle när han knackade på oanmäld var några av pojkarna ensamma hemma. Han fick veta att familjehemspapporna var i sitt andra hus i en annan stad.

Jag har egentligen inte lärt känna dem eftersom de aldrig har varit där bägge två.

Under påskveckan fick Tom Elliott veta att fyra av pojkarna skulle omplaceras. Två skulle till ett hvb-hem. En av dem fyller 18 år och skulle därför flyttas till ett asylboende och den sista pojken skulle få bo hos släktingar i Göteborg, som han länge önskat.

Men bara några dagar senare är beskedet från Kometen AB, familjehemsföretaget som placerat pojkarna i Kristianstad, att ingen av de sju pojkarna får bo kvar. En vecka senare flyttar de sista pojkarna ut. 

Gun Olsson är områdeschef för myndighetsutövningen i stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg. 

– De barn som vi placerade i slutet av förra året, då var det stora problem med att hitta placeringar och då vände vi oss till Kometen AB och de har gjort ett godkännande av de här familjerna.

Men valde man att avsluta placeringen på familjehemmet på grund av situationen där?

– Enskilda delar vill jag inte gå in på, säger Gun Olsson.