Växjö

Revisionen granskar Växjö kommuns avtal med Öster

1:17 min

Efter P4 Kronobergs granskning om Öster och vaktmästarna har Växjö kommuns revisorer beslutat sig att granska avtal mellan kommunen och Östers IF. 

I januari kunde P4 Kronoberg avslöja att kommunen fortsatt att betala ut 3,6 miljoner kronor till Östers IF per år för skötseln av de idrottsytor på Arenastaden som kommunen äger.

Detta trots att Öster hade sagt upp vaktmästare. Vaktmästarna som jobbar kvar ifrågasatte om avtalet följdes och om miljonerna gick till det dem skulle. 

– Den direkta orsaken till att vi granskar det här är att jag själv lyssnade på P4 Kronobergs reportage om detta. Framförallt delen om skötselavtalet lämnade många frågor som inte var särskilt klara och därför ville vi veta mer om det här avtalet, hur det har följts upp och om man kommer vidta några särskilda åtgärder, säger Carl-Olof Bengtsson som är ordförande i kommunrevisionen. 

Kommunens revisorer vill nu bland annat veta vilken koll kultur- och fritidsförvaltningen haft. 

– Jag vill ha svar på om verkligen kommunens pengar enbart har gått till de ytor som kommunen själv äger, som det står i avtalet, säger Carl-Olof Bengtsson.

Eva Johansson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden förklarar att avtalet med Öster går ut i september och att de nu samlar in alla uppgifter om hur pengarna använts.

Innan sommaren kommer kommunen besluta hur mycket pengar de fortsättningsvis ska betala Öster för skötseln av de kommunala ytorna i Arenastaden.

– Vi måste veta vad våra skattepengar går till och inte bara betala ut utan att syna vad vi får för de här pengarna, säger Eva Johansson.

Så idag vet ni egentligen inte om ni betalar ut för mycket pengar till Öster för det ni skulle ha fått för pengarna?

– Det får insamlingen av uppgifterna utvisa. Det kan vi inte svara på förrän vi har alla papperna på bordet.