"Fågelbon" framtidens insektsodlingar

1:01 min

Det blir en spektakulär byggnad som ska kunna inrymma den storskaliga insektsodling som Örebro universitet fått forskningspengar till.

Annika Grälls, projektledare har en tanke om att rondellen vid infarten till Örebro Universitet skulle vara en utmärkt plats. Det gäller att kunna placera byggnaderna i stadsmiljö utan att konkurrera om mark.

När hon beskriver hur byggnaderna kan se ut så jämför hon med en OS-byggnad.

– Om man tänker sig fågelboet i Peking, en lite sfärisk byggnad. Som ett skelett med en hinna över. Så är det den byggnaden som skulle kunna byggas på rondeller.

Det är arkitektbyrån Belatchew som tillsammans med bland andra universitetet och Örebro kommun föreslår en sfärisk byggnad för insektsodling i stor skala.

– De har räknat på olika höjder och olika antal våningar när de har gjort sitt experiment. Om man räknat ut hur mycket odlingsyta man behöver så skulle det räcka att man bygger nio rondeller i Stockholm för att klara av hela Stockholms proteinbehov. 

Nu ska Annika Grälls och hennes kollegor bland annat undersöka vilka insekter som lämpar sig bäst och hur en sån produktion ska accepteras kulturellt.