Regionen

Unik vårdutbildning på Ryhov för akut sjuka spädbarn

2:00 min

På Ryhov hålls just nu en unik och intensiv utbildning i att vårda akut sjuka nyfödda barn.

Det är instruktörer från Södersjukhuset i Stockholm som utbildar vårdpersonal från alla länets sjukhus, förhoppningsvis kan det leda till en mer jämlik vård för alla spädbarn i länet, säger Karina Wahl som är verksamhetsutvecklare.

– Det som blir bättre är att instruktörerna får mer verktyg och inspiration och att vi i vår region använder oss av samma metod och utbildar vår personal på samma sätt.

Det blir mer jämlik vård?

– Ja, det kan man säga. På våra tre sjukhus finns förlossningskliniker och det är viktigt att vi tränar personalen på samma sätt med samma metoder, säger Karina Wahl som är verksamhetsutvecklare.

På länssjukhuset Ryov under fyra dagar utbildas bland annat barnmorskor, gynekologer, narkosläkare och undersköterskor i hur man tar hand om precis nyfödda barn som är akut sjuka.

Detta gör man bland annat genom att öva fall på en barndocka som visar olika symptom, den gör allt från att blöda till att bli blek. En från personalen får till och med spelar förälder för att pressa situationen ännu mer.

Under flera år har regionen stått i kö för att få just den här grundliga utbildningen av instruktörer från Södersjukhuset. De som är på plats på Ryhov ska sen kunna vidareutbilda personalen ute på sjukhusen.

Förutom att öva på dockan läggs också stort fokus på att lära sig att återkoppla efter en händelse för att på så sätt kunna fortsätta lära sig. Personalen på våra sjukhus i länet har redan tränats i flera år på att ta hand om barn som mår dåligt precis när de föds, men med den här kursen ska man bli ännu bättre, säger Karina Wahl.

– De här händelserna inträffar inte jätteofta, inte varje dag, men då är det ännu viktigare att man tränar på de situationerna.