Flera fackförbund hotar med att strejka

2:18 min

Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer kommer inte överens med arbetsgivaren. Nu säger fackförbunden att de ska strejka.

Fackförbundet och arbetsgivarna diskuterar just nu hur avtalen för arbetarna ska se ut.

Det handlar bland annat om löner och om pensioner. Alltså de pengar man får när man har fyllt 65 år och slutat arbeta. Men fackförbunden och arbetsgivarna kommer inte överens om pensionerna.

Niklas Hjert är en av cheferna på fackförbundet Unionen. Han säger att det inte går att diskutera mer med arbetsgivaren Almega. Niklas Hjert säger att det är därför de nu varnar för att de ska strejka. Det kallas att man varslar om strejk.

– Vi har nu uttömt alla möjligheter vid förhandlingsbordet att komma överens med Almega i den här frågan. Och därför har vi tvingats varsla, säger Niklas Hjert.

Om fackförbunden och arbetsgivaren inte kommer överens före den 18 april blir det strejk. Då slutar arbetarna att jobba.

Om det blir strejk kommer väldigt många personer att strejka. Det är 10 000 personer på flera olika företag. Till exempel på Sveriges Television, Telia och Securitas. Många företag kan påverkas mycket av strejken.

Flera andra fackförbund har också hotat med strejk. Fackförbunden för byggarbetare och målare har sagt det tidigare. Idag sa också fackförbundet Seko att 1200 personer kommer strejka om de inte kommer överens med arbetsgivaren.