Halmstadtravet ser över säkerheten efter olycka

2:15 min

Efter en allvarlig travolycka på Halmstadtravet i måndags ska säkerheten nu gås igenom.

– Det vi kommer påbörja är att se över vår biltrafik och parkeringsläge på stallbacken. På tävlingsdagarna kommer vi att se över och kommer förbättra det. Att sedan lösa hästar springer runt på backen och kan skada sig, det kommer vi aldrig att kunna komma ifrån, säger sportchefen René Jensen.

Det var i samband med måndagens lunchtrav som olyckan inträffade. Strax efter att hästen Red Passion gått i mål i lopp 2 skenade den och sparkade av sin kusk, Peter Ingves.

– Jag körde en ny häst som var orutinerad och efter målet så blev den bakrädd, som man brukar säga på hästspråk, alltså rädd för något som händer där bakom. Den försvarade sig med att börja slå bakut, säger Halmstadkusken Peter Ingves.

Hästen sparkade Peter Ingves ur sulkyn och han träffades både i bröstet och på benet.

Efter sparken hoppade hästen över det 1,20 meter höga stålstaketet och stack sedan iväg på stallbacken. Där sprang hästen, fortfarande dragandes på sulkyn, in i två parkerade bilar innan personal fick stopp på den.

Det visade sig att den fått sådana skador, bland annat nervskador på höger ben, att veterinär var tvungen att avliva den.

Allvarliga travolyckor inträffar regelbundet. Hittills i år har minst två hästar fått sätta livet till i samband med travlopp i Sverige.  René Jensen, sportchef på Halmstadtravet, säger att den här typen av travolyckor är sällsynta.

– Att hästar kommer loss har vi haft några gånger här under den här säsongen, när hästen börjar sparka eller kusken trillar av, säger han. 

– Det kan hända då och då. Men att de kommer loss och sliter sig så här och springer i vild panik - det är vi som tur är förskonade från att det händer särskilt ofta, säger René Jensen.

Just Halmstadtravet har jobbat hårt med säkerheten kring banan de senaste åren och uppfyller alla krav som Svensk Travsports säkerhetsregelverk Säkra Banor, SÄBA, föreskriver.

Peter Ingves säger att han är mörbultad, men att han under omständigheterna mår bra.