Tyskland avskaffar gränskontroller

1:41 min

Tyskland avskaffar gränskontrollerna mot Österrike. Antalet flyktingar och migranter som passerar den vägen har minskats dramatiskt sedan början på året. Därför kommer de tillfälliga kontrollerna som infördes i september inte att förlängas.

– Om antalet stannar på samma låga nivå som nu, kommer vi inte att ansöka om att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna som löper ut den 12 maj, säger Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière.

När kontrollerna infördes i mitten på september för året passerade flera tusen människor gränsen mellan Österrike och Tyskland varje dag. Men sedan länderna utmed den så kallade Balkanrutten successivt har stängt sina gränser, har det resulterat i betydligt färre människor som lyckas ta sig hela vägen till Tyskland.

Samtidigt som Tyskland har uttalat hård kritik mot Österrike och de övriga länder som ensidigt har stängt sina gränser och därmed undergrävt möjligheterna för en gemensam EU-linje, så har Tyskland samtidigt åkt snålskjuts på just den politiken och regeringsföreträdare här påpekar gärna inför en flyktingkritisk opinion att antalet flyktingar har minskat dramatiskt jämfört med för bara några månader sedan.

Österrike fortsätter att hålla sin gräns mot Slovenien stängd och släpper bara in ett begränsat antal människor per dag. Samtidigt går förberedelserna vidare med att förstärka gränskontrollerna vid Brennerpasset, den viktiga trafikleden mot Italien. Österrikarna förbereder sig för att människor kommer att fortsätta att söka sig till Europa på nya vägar allt eftersom gränser stängs och kontroller skärps.

I Tyskland har man redan börjat dra tillbaka gränspoliser från gränsen mot Österrike. Men inrikesministern betonade att man behåller en beredskap att snabbt sätta in dem igen om läget skulle förändras.