Skolverket: Det är viktigt att ta fram åtgärder

1:46 min

Skolverket varnar nu för att skolorna har svårt att ta emot den stora gruppen flyktingar och resultaten bland elever som läser språkintroduktion är oroväckande.

- Rapporten visar ju att 70% av eleverna inte gått vidare till något nationellt program 3 år efter att de började. Det är många elever det rör sig om som därför har en krokig och svår väg att ta sig in på gymnasieskolan. Och det är väl känt att om man klarar sig genom gymnasieskolan eller inte har väldigt stor betydelse för om man lyckas etablera sig på arbetsmarknaden, säger Thomas Furusten skolråd på Skolverket som står bakom studien som presenterades på onsdagen.

Tidigare har P4 Stockholm rapporterat att det är svårt för de elever som läser på gymnasiets språkintroduktion att bli behöriga och börja studera på ett vanligt, nationellt gymnasieprogram.

I den utvärdering av gymnasiets språkintroduktion, som Skolverket under onsdagen presenterade, konstateras dessutom att kommunerna har stora problem med att hitta lärare och lokaler då antalet elever ökat markant under det senaste året. I större kommuner som i Stockholm, ser det något bättre ut eftersom det här finns möjlighet att samla många elever i en skola.

Men någon grundläggande förändring av gymnasiets introduktionsprogram är inte aktuell, istället hänvisar gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, till vårbudgeten.

- Jag tror att generella lösningar kommer att komma alla elever till del. När skolor med de sämsta förutsättningarna får mer resurser. När vi anställer fler lärare och dessutom bygger ut kapaciteten för bristyrkesutbildningar, säger hon.

- Den här rapporten bygger på en statistik bild fram till 2014. Sedan dess har det hänt väldigt mycket. Under 2015 har vi sett en kraftig ökning av nyanlända. Så den problematik vi beskriver i rapporten kommer att bli än mer problematisk framöver. Därför är det väldigt viktigt att den politiska sfären tar det här på allvar nu, säger Thomas Furusten skolråd vid Skolverket.