Årets sämsta film och hatkärlek på Island

3:40 min

Fyra filmer får betyg och skalan svänger från årets sämsta till en sevärd fyra när vår filmrecensent Björn Jansson sagt sitt.

Vi tar det på en gång - årets sämsta film är Hardcore jag pratar om. Vi får följa Henry och vi ser allt genom hans ögon. Ett Frankensteins monster skulle man kunna säga, hopsatt utan minne och en mördarmaskin som i en och en halv timme dödar det mesta i sin väg. Och det blir enormt tröttsamt.

Det är som att sitta bredvid någon som spelar ett blodigt spel men att man själv inte får delta utan bara titta på och sucka.

Handlingen är förstås obefintlig i detta rysk-amerikanska samarbete som verkligen spårat ur.

Betyget blir förstås en etta och den stora frågan är hur SF tänkt när de valt att skicka upp den på så många biografer som de gjort.

Hardcore 1/5

The Huntsman: Winter´s war får mig att tänka på Beck-filmerna. Man tar en välkänd figur och hittar på nya historier. Här kopplar man till snövit, men väljer att berätta om jägaren istället och det blir mycket action. Lite är lånat från Narnia och Frost och några medverkande är kända skådespelare.

Charlize Theron, Jessica Chastain, Emily Blunt och så hunken (jägaren) som spelas av Chris Hemsworth. Ingen av dem bättrar på sitt rykte i den här tunna soppan.

The Huntsman: Winter´s war 2/5

Fonko är en dokumentär om den nya musikvågen i Afrika och då Afrika söder om Sahara.

Men det är också en positiv film och en film som väcker intresset för den afrikanska musikscenen.

Det är snabbklippt, ibland för mixat och fixat, intervjuerna där det lugnas ned är bäst i filmen. I Fonko får vi livebilder och hör musik som fascinerar.

Fonko 4/5. 

Bland män och får är en isländsk film. Här möter vi två äldre bröder, som inte längre pratar med varann. De bor på uppväxtgården, i husen bredvid varann, de sköter var sin fårflock som är deras allt. Så en dag drabbas den ene broderns får av en allvarlig sjukdom, och alla dalens får måste avlivas.

Bland män och får är ett kargt stillsamt drama, om syskon som hatar men också har ett starkt band till varann. Naturen är både vacker och skoningslös och tystnaden i huset både ett lugn och ett larm.

Bland män och får 4/5.