STUDIO ETT ONSDAG 6 APRIL

Panama-härvan: Har Nordea bidragit till skatteflykt?

16 min

Nordea har systematiskt skapat och administrerat flera hundra brevlådeföretag i skatteparadis och anlitat så kallade målvakter.

Nordea har också lånat ut flera miljarder kronor till ett bygge av ett kontorskomplex i Moskva med kopplingar till Kazakstans envåldshärskare Nursultan Nazarbajev. Det avslöjar kvällens Uppdrag granskning.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger att han är djupt bekymrad över denna utveckling.

– Det är svårt att se att det skulle finnas legitima skäl till dessa brevlådefirmor. Finansinspektionen ska nu gå till botten med hur affärerna har gått till. Regeringen är beredd att ändra lagar och regler om det behövs. Vi ska inte acceptera verksamheter i en grå zon, säger Per Bolund. 

Enligt Jakob König från ”Fair Finance Guide” är bankernas agerande det mest anmärkningsvärda i Panama-härvan.

–Det förvånar mig att banker aktivt har hjälpt kunder med sådana upplägg. Det handlar sig om en mycket avancerad verksamhet avsett för att gömma pengar och undgå att betala skatt. Bankerna har med största sannolikhet bidragit till skatteflykt, säger Jakob König.

Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för Riksrevisionen, säger att girighet är anledningen till brevlådeverksamheter.

– Bankernas agerande är ett brott mot samhällskontraktet. Transparens och insyn är avgörande för att komma tillrätta med detta. Bankernas företagsledningar måste upprätthålla en bättre moral eftersom det inte går att reglera allting, säger Inga-Britt Ahlenius.