Färre migranter över havet

2:10 min

Efter avtalet mellan EU och Turkiet om att deportera migranter och flyktingar från de grekiska öarna så har betydligt färre kommit i gummibåtar över havet från Turkiet till Grekland, enligt UNHCR. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har idag sagt att det är ett tecken på att överenskommelsen fungerar.

Lantbrukaren Rustu Özcan går med en plåthink i handen och kastar ut majskorn som han sår på fälten som leder ner mot havet i Bademli på den turkiska kusten. De senaste månaderna har tusentals flyktingar passerat byarna häromkring på väg mot gummibåtar som ska ta dem över till de grekiska öarna.

– De brukade komma hit från alla håll, med taxi, i minibussar, berättar Rustu. Men från och med nu är det stopp, de som tar sig över kommer att skickas tillbaka säger han.

Vid horisonten syns ett stort grått fartyg, Natoskepp patrullerar vattnen utanför Turkiet. Fortfarande tar sig flyktingar över havet i små rangliga båtar, men de blir allt färre enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Många stoppas av den turkiska kustbevakningen och tvingas tillbaka. I februari kom närmare 60 000 flyktingar och migranter till Grekland, i mars hade antalet mer än halverats.

Området Basmane i kuststaden Izmir har varit ett centrum för smuggeltrafiken. Flera hotellägare berättar att det nästan är tomt på de små hotellen som brukade vara fulla med syrier på väg mot Europa. Waseem Qahwaji som själv kom från Damaskus för sju månader sen jobbar på ett litet falafelställe. Han tror att färre nu vågar riskera sjöresan.

– Det kostar så mycket, härifrån till Grekland är det mellan 1000 och 1500 dollar, sen för att ta sig vidare till Tyskland ytterligare 1000 euro. Om de sänds tillbaka så förlorar de allt, säger han.

I en liten frisersalong sitter barberaren Judi från Qamishli i Syrien och väntar på kunder, han brukade klippa alla migranter på väg mot Europa, nu har han inget arbete. Själv vill han också till Europa, men vet inte hur.

– Det finns ju ingen väg, säger han uppgivet.