Nakenbilder på unga i Kalmar sprids på Snapchat

1:24 min

Ett nytt Snapchatkonto med bilder på lättklädda tjejer och killar har snabbt spridit sig bland unga i Kalmar. Nu visar det sig att skaparen kan ha gjort sig skyldig till ett brott.

Hör mer om detta i eftermiddag i P4 Kalmar!

Efter knappt två dagar följer 4 000 personer kontot. Skaparen, som vill vara anonym, är den som väljer vad som publiceras. Och det blir mycket naket – även om inte allt läggs ut som skickas till honom.

En del bilder kan vara lite väl extrema, säger han till P4 Kalmar:

– Det kan vara bilder på könsorgan i opassande sammanhang till exempel.

Allt går alltså inte igenom, men på Snapchatkontot finns ändå flera bilder där unga tjejer poserar på ett sexigt vis.

När P4 Kalmar frågar skaparen om dem, och hur han vet hur gamla tjejerna är, så svarar han att alla som figurerar är över 18 år – därför begås inget brott. Han berättar också att han ibland får in bilder från betydligt yngre tjejer, men att han väljer att inte publicera dem.

Men att det här inte skulle vara brottsligt kan vara fel.

Enligt Björn Sellström från Nationella operativa avdelningen, NOA, (före detta Rikskriminalpolisen) kan skaparen ha gjort sig skyldig till sexualbrott bara genom att ha tagit del av bilderna på de yngre tjejerna:

– Är de under 15 år så är det här ett utnyttjande av barn för sexuell posering. Och är det en sexualiserad bild dessutom, då är det sexuellt ofredande om det är under 15 år. Sexuellt ofredande kan ge fängelse i upp till två år.

Skaparen säger sig inte känna till att det han gjort kan vara brottsligt.

– Nu blir jag riktigt orolig för det var jag inte medveten om. Jag får helt enkelt göra så, att nu blir det inga nakenbilder på kontot. Det blir kaputt på den idén, säger han.

Uppdatering: Senare på dagen hade Snapchat-kontot lagts ner. Läs också nätpolisens råd till föräldrar och unga.