Amerikansk fotboll blir första förbundet som HBTQ-certifieras

7:38 min

Som första idrottsförbund i Sverige ska amerikansk fotboll hbtq-certifieras. Inte ens någon enskild förening i svensk idrott har ännu nått så långt.

Forskning visar att det är inom manlig lagidrott som det är det störst problem med kränkningar och att hbtq-personer inte känner att de passar in.

– Därför är det särskilt fint att det är en manlig lagidrott som går först. Att amerikanska fotbollförbundet blir först med hbtq-certifieringen betyder jättemycket för idrotten. Det är viktigt att framför allt barn och unga är trygga inom idrotten och har möjlighet att utvecklas som individer och idrottsaktiva, säger Sofia B Karlsson, utbildare i RFSL, till Radiosporten.

– Att det är min sport som tar steget är sjukt kul, säger Marcus Juhlin, som själv kommit ut som homosexuell, till TT.

Det är drygt två år sedan som elitspelaren i Carlstad Crusaders kom ut, efter mycket vånda och oro för hur han skulle bemötas.

– Jag trodde att jorden skulle gå under, att jag inte skulle få hålla på längre. Jag var då också juniortränare och det var den rollen jag var mest rädd för - vad skulle föräldrarna tycka, skulle de låta sina barn komma på träningarna om jag var där? säger Juhlin.

– Men när jag berättade så blev det motsatta, det blev väldigt bra.

Juhlin har slutat spela och är numera tränare i STU Northside Bulls, som spelar i superserien som har säsongspremiär till helgen. Han vill att andra i hans situation ska slippa våndas över att komma ut.

– Det är jätteviktigt att man tar ställning, att man sätter upp nya stadgar som begränsar diskriminering. Det finns ett mönster, att hbtq-personer inte känner sig bekväma med att ta sig till idrotten och vissa lämnar idrotten för att man känner att man inte passar in.

Både Marcus Juhlin och Sofia B Karlsson hoppas nu att fler idrotter och förbund ska göra mer i hbtq-frågan, gärna stora idrotter som fotboll.

– Det är inte så många elitspelare som kommit ut, vad jag vet bara jag och Anton (Hysén). Fotbollen hade chansen att ta tag i frågan när det var aktuellt med Anton, men gjorde det inte, säger Juhlin.

Hbtq-certifieringen görs genom en utbildning. Ett 20-tal personer inom amerikansk fotbollförbundet - styrelsemedlemmar, förbundspersonal och tränare - ska utbildas i hur man kan jobba med normer och inkludering.

– Under nästa år ska utbildningen nå ner till klubbar och spelare, berättar Fredrik Haraldsson, generalsekreterare i Svenska amerikansk fotbollförbundet, till Radiosporten.