LCHF-larm väcker reaktioner

1:51 min

Ekot kunde i morse berätta att läkare varnar för att ge barn med diabetes typ 1 LCHF-kost eftersom det kan vara direkt livsfarligt. Detta har väckt många reaktioner.

Anna Manell i Uppsala har en 11-årig son som har diabetes typ 1 och hon väljer att lita på läkarprofessionen.

– Diabetes typ 1 och barn måste man hantera som den sjukdom det är, en obotlig, kronisk och dödlig sjukdom. Där måste man lita på barndiabetologerna.

Anneli Manells son insjuknade i diabetes typ 1 när han var två och ett halvt år gammal och hon beskriver ansträngningen med att sköta sitt barns sjukdom som ett maratonlopp som aldrig tar slut.

Enligt patientföreningen Diabetesförbundet så fungerar stödet till familjer med diabetessjuka barn för det mesta bra just eftersom det handlar om barn som då får extra tid och vård. Men Anna Manell tycker inte alltid att stödet är tillräckligt, och det tror hon kan bidra till att vissa söker information på nätet.

– Lyssna på patienten och föräldrarna eftersom det är vi som sköter barnets diabetes. Ibland är stressen så stor att man kan behöva hantera den själv. Det tog lång tid innan jag slutade drömma mardrömmar om att jag behövde rädda mitt barn från att dö, flera år efter att han insjuknat, säger hon.

– Till slut är man så desperat att man är beredd att prova vad som helst för att ens barn ska må bra igen, det är fruktansvärt att se sitt barn må dåligt.

Anneli Karlsson är överläkare på barnkliniken på Skåne universitetssjukhus och har arbetat med barndiabetes i 25 år. Hon är också barnrepresentant i läkarföreningen Svensk förening för diabetologi. Hon säger att bemötande och information är mycket viktigt när hon möter föräldrar med diabetessjuka barn.

– Man kan vara proaktiv och ta upp i början när barnet får diagnosen och berättar vad som finns på nätet, att det är bekymmersamt, och att ge så adekvat information som möjligt. Och bra utbildning.