Näringsliv

It-företagare hoppas att Inlandsinnovation räddas

2:55 min

Regeringens förslag om att lägga ner Inlandsinnovation riskerar att påverka möjligheterna för idérika entreprenörer i regionen. Det tror it-företagaren Tobias Sjölander.

Under torsdagen drar Åre kapitalmarknadsdagar igång och ett av seminarierna handlar om hur staten ska hantera sitt riskkapital.

P4 Jämtland har tidigare berättat att regeringen föreslagit att Inlandsinnovation läggs ner, det statligt ägda riskkapitalbolaget i Östersund. Något som it-företagaren Tobias Sjölander tror kommer påverka möjligheterna för entreprenörer i regionen.

– Jag tror på att det är bra att ha pengarna nära sig. När vi gick ut och sökte de här pengarna så kollade vi självklart här i närheten, men vi kollade även i Stockholm. Men förstavalet var att hitta pengar som var här, säger Tobias Sjölander, vd på it-företaget Loxysoft. 

– Det var närmre till besluten och vi hade en annan förståelse.

För två år sedan gick Inlandsinnovation in med 25 miljoner kronor i Tobias Sjölanders företag. Vilket möjliggjorde att de kunde köpa en norsk koncern och expandera.

– För att göra det här förvärvet behövdes lite riskkapital.

Han har nu drygt 90 anställda, merparten på huvudkontoret i ett ombyggt mobiliseringsförråd på stadsdel norr i Östersund, men företaget har även nyligen öppnat upp ett kontor på Manhattan i New York.

Inlandsinnovation har fokus på norra Sverige och nu vill regeringen istället inrätta en geografiskt obunden fond för att hantera statligt riskkapital till företagen. Vilket Tobias Sjölander tror kan missgynna entreprenörer här.

– Om pengarna sitter på ett konto i Östersund eller Stockholm, så kanske det inte spelar så stor roll. Det är mer hur man har öronmärkt de här pengarna. Har man sagt att de här pengarna ska gå till den här regionen så kanske det inte påverkar.