IFK Göteborg-Häcken 1-0

Blåvitts drömstart räckte i derbyt

2:16 min

Det tidiga målet av Sören Rieks blev avgörande när IFK Göteborg slog Häcken i derbyt.

Radiosportens Jonas Enarson utser matchens lirare i lagen.
IFK Göteborg: Sören Rieks
Häcken: Mohammed Abubakari

Cupen blev en missräkning. Men i allsvenskan har IFK Göteborg fått en smakstart.  Ett tidigt mål av Sören Rieks gav Blåvitt en 1-0-seger i derbyt mot Häcken.

Första chansen, efter mindre än en minut, räddades på mållinjen. Men nästa chans satt där den skulle för Sören Rieks, som gav IFK Göteborg ledningen sju minuter in i derbyt efter ett välriktat inlägg från Emil Salomonsson.

Häckenspelarna protesterade eftersom målvakten Peter Abrahamsson blev skymd av en IFK-spelare i offsideläge, men ledningsmålet godkändes.

Inte heller när bästa kvitteringschansen kom var marginalerna på Häckens sida. Demba Savage, inbytt i andra halvlek, var nära ett drömmål med en dryg halvtimme kvar att spela men skottet från drygt 30 meter gick i ribban.

I stället kunde IFK Göteborg, som slog Falkenberg med 2-0 i premiären, följa upp med ytterligare en seger. Säkert en liten tröst på såren efter inledningen av fotbollsåret, då laget åkte ur Svenska cupen trots att laget gick igen om gruppspelet obesegrat.

IFK Göteborg gjorde visserligen inte mer än ett mål, men tillät åt andra sidan inte heller Häcken att skapa särskilt mycket.

Till skillnad från i premiären kunde Jörgen Lennartsson också mönstra en ordinarie startelva, sedan högerbacken Emil Salomonsson till slut återhämtat sig från sjukdomen som han fick med sig hem från senaste landslagssamlingen.

Häcken har samtidigt haft en både mål- och framgångsrik start av fotbollsåret och spelar final i Svenska cupen i maj. Inte minst har Paulinhos målform från i höstas hållit i sig, med åtta tävlingsmål så här långt.

Men brasilianen lyckades inte utöka sin målskörd den här kvällen. Han hamnade ofta långt bak i sitt utgångsläge på vänsterkanten och blev utbytt i början av den andra halvleken.